Telefon

+36 30 439 75 79

E-mail

anyakeszul.kitti@gmail.com

Szinte minden szülésfelkészítés során ejtenek szót a gátvédelemről és a gátmasszázsról. Míg a gátizomtorna megtanulása és gyakorlása nem okoz nagyobb fejtörést egyetlen kismamának sem, a 34-36-odik héten esedékes kezdés a gátmasszázs esetében már nagyobb kihívást jelenthet.

Fogom-e látni, hol kell masszíroznom? Nem fog fájni? A párom is csinálhatja? Nincs fertőzésveszély? Muszáj csinálni? Miért jó, ha csináljuk? Tényleg lecsökkenti a gátszakadást, a fogós és vákuumos szülés esélyét? Csak úgy záporoznak a kérdések, ha a téma felvetődik. Az alábbi posztban összegyűjtöttem a lehetséges kérdésekre a választ. Íme:

Születésekor a kisbaba áthalad a szülőcsatornán, a hüvelyen és gáton keresztül megérkezik a FÉNYRE. A hüvely-gáti résznek ekkor akkorára kell tágulnia, hogy a babácska feje kiférjen. (lásd a lenti képet) Minden anya arra vágyik, hogy ilyenkor ne kelljen a rendelkezésre álló hely megnövelése céljából gátmetszést végezni, hanem hogy természetes módokkal, olajokkal, aromaterápiával stb. rásegítsenek az átbújásra. A gát, azaz perineum masszírozása magában foglalja szülőcsatorna bemenete és a végbélnyílás közötti területet. Ha elképzeljük magunk elé a vaginánkat, mint egy óralapot, akkor a klitorisz a tizenkét óra, és a gát a hat óra és a végbélnyílás közötti terület. A gátmasszázs során a masszírozandó terület így a három és kilenc óra közé esik.

A gáti izomszövetek hihetetlenül rugalmasak, és KÉPESEK arra, hogy egyrészt kitáguljanak akkorára, hogy a baba feje és teste kiférjen, illetve a nagy tágulás után újra saját méretükre húzódjanak vissza. De ehhez odafigyelésre van szükség.

Ha maga a születés nem robbanásszerűen gyorsan történik (mert ilyen is előfordul) és van idő a fokozatos tágulásra, akkor a baba szépen lassan halad át a szülőcsatornán és optimális esetben egyenletesen nyomja minden oldalról a gáti területet. Ami azt jelenti, hogy a gátnak mindenhol kb. ugyanannyira kell tágulnia. Itt is, így is előfordulhat ugyan gátrepedés, de a gátmetszés egy teljesen más dolog. Ha gátvédelem és könnyű szülés szempontjából nem a legmegfelelőbb a kitolási helyzet és egyoldalú terhelésre kerül sor, akkor előfordulhat gátmetszés, és a magyar kórházakban sajnos előszeretettel nyúlnak vissza ehhez módszerhez..

gátmetszést úgy képzeljétek el, hogy szülés közben, a kitolási szakasznál a gátnál, ha úgy érzi, az orvos a végbél irányába egyenes vágást ejt, hogy nagyobb legyen a hely, amin kibújik a baba, majd a szülés után összevarrja. Vagy a hat hetes orvosi kontrollon eltávolítják a varratokat, vagy olyan cérnával varrják össze, ami magától feloldódik, vagy kilökődik. Ennél a beavatkozásnál egy hegesedési folyamat megy végbe, amelynek során a gátmetszés heg résznél a bőrszövet megvastagodik, a seb mellett függőlegesen viszont elvékonyodik a bőrszövet.

gátrepedésnél ellenben úgy képzeljétek el a szövetet és magát a folyamatot, mintha az egy téglafal lenne, egymásba kapaszkodó téglákkal, vagy ugyanilyen kép lehet a fogaskerék is. Itt a kitolás közben maguktól, nem beavatkozás hatására távolodnak el a tégladarabok, nem szakadnak el teljesen, és a repedés sem egyenes vonalú, így a regenerálódás sem egy egyenes, hanem szép cikk-cakk vonal mentén történik, nem olyan nagy mértékű a hegesedés és nincs jelentős különbség az érintett szakasz és a mellette lévő szövetrész között.

Miért fontos ez?

Mert ha egy második várandósságra és szülésre kerül sor, akkor a gátmetszésből maradó heg hosszanti oldala mentén lévő elvékonyodott szövetek esetén sokkal nagyobb esély van arra, hogy azok kevésbé bírják az újabb nagy erejű nyomás okozta terhelést és jóval nagyobb a valószínűsége, hogy újra vágásra kerüljön sor. A gyermekágyi időszak pont arra IS való, hogy az Anya regenerálódni tudjon a szülés okozta változások után, pihenjen, visszahúzódjon a méhe, és megismerje babáját és összeszokhasson vele, szoptathassa, élvezze a várva várt időszakot, az anyává, családdá alakulást. Egy esetleges húzódás, alsó tájéki érzékenység, minden székeléskor (véres) fájdalom, majd fájdalmas(abb) szexuális élet elkerülése önnön érdeke lehet. Lesz enélkül is rengeteg új tapasztalás ebben az új élethelyzetben.

Hogyan tudom elérni, hogy rugalmas legyen a gáti terület?

Gátizomtornával, a táplálkozással és masszázzsal.

gátizomtornáról most nem ejtek szót, külön posztban írok majd róla, és minden kismama jógaórán gyakoroljuk is. Tökéletes társad lesz mind a szülés előtt, mind a szülés után. Csupán napi kb. 10 perc, de megtanulásával nagyban segítheted a szülésed folyamatát, hiszen tudni fogod, hogyan feszítheted meg és lazíthatod el a gát területét. A szülés utáni szexuális élet újbóli beindulásában, az inkontinencia-, valamint az aranyér problémák megoldásában, ill. elkerülésében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság alatt mind Neked, mind babádnak rendkívül fontos. Nem csupán a megfelelő tápanyagok bevitele és a baba fejlődése szempontjából. A gáti terület izomszövetei és szalagjai tartják a medencei szerveket. A kilenc hónap alatt fokozatosan kell alkalmazkodniuk a növekvő terheléshez. És nem csupán a pocid és a testsúlyod nő, hanem a terhelés eloszlása is változik, a pocak irányába tolódik el, ehhez is rugalmasan kell alkalmazkodniuk az izomszalagoknak. Ha a babavárás alatt nem túl sokat hízol és rendszeresen mozogsz, akkor már ezzel nagyon sokat teszel a könnyebb szülésért és a gyorsabb regenerálódásért.

Kimondottan a gáti terület felkészítését a táplálkozásunkkal annyiban támogathatjuk, hogy E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk a 33-34. hét után. Az E vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Ezenfelül az E-vitamin fellendíti a kollagén termelődését, ami egy olyan kötőszövet, mely fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának megtartásában.

Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Szóval fogyasszatok rendszeresen olajos magvakat az utolsó hetekben, figyelve arra, hogy ne sózott legyen! Gondolom, senkinek sem hiányzik egy kis plusz vizesedés az utolsó hetekben 😉

És a harmadik dolog a támogatási eszköztárunkból nem más, mint a gátmasszázs.

Mivel masszírozzunk?

Kaphatóak kimondott gátmasszázsolajak az üzletekben, drogériákban, pl. Weleda, Panarom stb., de saját magunk is készíthetjük otthon. Az alap (bázisolaj): mandulaolaj, vagy búzacsíraolaj, 1-2 csepp orbáncfűolaj (egy kiskanálnyi bázisolajhoz). Nem szükséges, de lazító, nyugtató hatása miatt hozzákeverhető még levendula és rózsaolaj is.

Hogyan történik a gátmasszázs?

Vegyetek egy finom, langyos fürdőt, tiszta kézzel, levágott körmökkel végezzétek a masszázst. Kényelmes, meleg helyen keressetek egy jó pozíciót, amiben a legkomfortosabban érzitek magatokat: Ülve, lábaitokat széttárva, vagy guggolva, falnak támaszkodva, esetleg egyik lábbal a fürdőkád szélére, esetleg székre támaszkodva helyezkedjetek el. Óvatosan, lassan masszírozzátok be a finom olajat, a „három óra és kilenc óra” közötti gáti területre. Már csak a finom, meleg olaj besimogatásával is hozzájárultok az izmok elernyedéséhez, a melegség fellazítja a szöveteket.

Sok leírás szerint a hüvelynyílásban lévő második körig kell benyúlni, és könnyedén lefelé irányuló nyomással nyújtani a nyílást, amíg forróságot nem érzel, és mindezt egészen addig, amíg az égő érzés elmúlik. Vagy akár azt is ajánlhatják, hogy a hüvelyujjaidat akaszd be a vaginádba és könnyedén kifelé és lefelé húzd. És így kb. 1 hét alatt a napi masszázzsal előre megnyújtod a gátat, kb. 4 cm-esre tágulásig. Majd az első hét után tovább folytatva a gátnak a végbélnyílás felé történő nyújtását, elérheted a 7 cm-t, ami kétharmada annak, amire baba fejének szüksége van. És innentől kezdve elég kétnaponta ismétled a masszázst, hogy megtarthasd a gát rugalmasságát.

Igaz, azt is mondják, hogy az apuka is besegíthet, hiszen nagy pocakkal nehéz már elérni ezt a területet. Eddigi tapasztalataim szerint mégis maguknak szokták a masszírozást, vagy nyújtást megoldani az anyukák. Sokaknak ellenérzésük is lehet, fájdalmat is érezhetnek a szándékos nyújtás közben. Tégy úgy, ahogy az Neked a legjobb, legmegnyugtatóbb. Érezd jól magad!

Megmondom őszintén, nagyon sok javaslat ellenére én CSAK a lágy masszírozást javaslom, azt sem igazán tanácsolom, hogy benyúlj a hüvelyedbe. DE leírtam a menetét, hiszen ez mindenkinek a saját döntése.

Én úgy gondolom, a szülés/születés folyamata nagyon komoly belső, lelki folyamat, ha átengedjük magunkat neki, és lelkileg felkészülünk a szülésre, testünk követni fog minket és átadja magát a folyamatnak. Könnyebben fog tágulni, mintha erőnek erejével beavatkoznánk. A masszázs, a lágy simítás, táplálás finom olajjal, szeretettel való érintés is ugyanolyan hatásos lehet, ha nem hatásosabb…

Sokkal inkább vallom azt, hogy támogassuk ezt a szép tapasztalást! Nagyon sokat segíthetünk a gátnak, ha a fentiekben felsoroltakon, tehát a mozgáson, az E vitaminban gazdag táplálkozáson, a gátizomtornán és a lágy gátmasszázson kívül, (természetesen, ha megtehetjük) álló pozícióban vajúdunk, és ha sikerül a kitolási szakaszban is állva, guggolva, térdelve stb., tehát a gravitációt segítségül hívva átadni magunkat ennek az örökre szóló élménynek. Így nagyban teszünk azért, hogy szépen, fokozatosan tágulva életre lélegezzük a kisbabánkat.

Mindenkinek jó felkéSZÜLÉST kívánok!