Telefon

+36 30 439 75 79

E-mail

anyakeszul.kitti@gmail.com

Újszülötted első kommunikációs eszköze a sírás. Először csak találgatunk, miért sír, de egy idő után, ah jól figyelünk, több különféle sírást is megkülönböztethetünk.


A különböző babasírásoknak más más hangja és különböző jelentése van és mindegyikre más-más válasszal tudunk jól reagálni. Ha jól megismered ezeket a hangokat, akkor még közvetlenül azelőtt kitalálhatod, hogy mire van szüksége a babádnak, mielőtt elkezdene sírni.

De mégis mi a köze ehhez egy operaénekesnő, aki anyák (száz)ezrein segített ezzel?

Priscilla Dunstan ausztrál operaénekesnő nyolc éven át kutatta a babák hangjelzéseit és megfigyelte, hogy hogy minden baba bizonyos hangokat ad ki, mielőtt úgy igazán nekikezd sírni. Úgy vélte, ezeknek a hangoknak a tanulmányozása segíthet megérteni, mit akar mondani a baba, mielőtt a sírás felerősödne.

A titok az, hogy a babád közelében légy, hisz a babák reflexhangjainak észlelésében a legnagyobb akadály az, hogy a sírás előtti hangzási periódus gyakran igen rövid. A szülőknek jelen és nagyon ébernek kell lenniük, hogy hallják és észleljék, mielőtt a teljes sírás elkezdődik.

Remélem, hogy ezzel a pár tippel újszülött kisbabád gondozásában segítségedre lehetek.

Néhány link, hogy könnyebben tudjátok azonosítani: https://www.youtube.com/watch?v=IYz6tE3XmHM&t=19s…, https://www.youtube.com/watch?v=9zSajTrCnKs…, https://www.youtube.com/watch?v=RiV_uXOg6Bg…

És most nézzük, melyek is ezek a jelzések:

“neeeeh” / leeehéhes

Ez a fajta sírás az, amit a  legkönnyebben megfejthetünk, hiszen az elején nagyon sokat halljuk. A baba szopóreflexe beindul, amikor éhes, ezért feltolja  a nyelvét a szájpadlására a hang képzésekor.

“eh” – meg kell büfiztetni

Ilyen sírás estén sokat segíthetsz a babádnak, ha a tornáztatod, a pocakját az óramutató járásával megegyező irányban simítod, válladra teszed és a lapockái között simogatod körkörös mozdulatokkal, vagy lajhár/tigris/puma pózban tartod a karodban.

„eairh/earggghh” – kakilnia kell, vagy gázok kínozzák

Ezt a sírást mélyről, a pocakjából fogd hallani, sokat segíthetsz a babádnak, ha a tornáztatod, a felhúzott lábacskáit a pocakjához tolod, majd kinyújtod, vagy felhúzott állapotban a térdecskéit fogva az óramutató járásával megegyező irányban körözöl vele, vagy lajhár/tigris/puma pózban ringatod a karodban.

„heh-heh”  – fizikai kényel-metlenségre utal

Ha ezt a fajta sírást hallod, érdemes a pelust ellenőrizni, vagy épp megnézni, nincs-e melege, vagy nem fázik-e a babád, esetleg, netán valami nem kényelmes a számára – szorít a pelus, rugi, stb. . A babád ezzel azt jelzi, hogy valami diszkomfortos számára

„aoh” / „oah  – álmos

Ha ezt a fajta sírást hallod, akkor a babád olyan nagyra nyitja a szájacskáját, mintha ásítana 🙂 Ha ebben a fázisában altatod, sokkal könnyebben fog mély álomba szenderülni.

Következő posztomban arról írok majd, mi történik, ha a baba csak sír és sír.

Fotó: Jill Nissen képe a Pixabay -en.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük